0
Linkedin  Instagram

Επιστημονική Διεύθυνση ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

Η Επιστημονική Διεύθυνση Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων & Φυτοφαρμακευτικής (ΕΔΕΓΦ&Φ) αποτελεί μια δεξαμενή γνώσης και εξειδίκευσης σε όλα τα αντικείμενα και επιστημονικά θέματα γύρω από τα γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα και βιοκτόνα) και τη ζιζανιολογία, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και αναπτύσσεται από το 1977, έτος ιδρύσεώς της Επιστημονικής Διεύθυνσης, έως και σήμερα. Κύριο αντικείμενο της ΕΔΕΓΦ&Φ είναι ο Έλεγχος, η Έρευνα και η Αξιολόγηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φπ) και των βιοκτόνων προϊόντων (βπ) όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλειά τους για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Μετά από τη συγχώνευση του Τμήματος Ζιζανιολογίας στην ΕΔΕΓΦ&Φ, ένας από τους κύριους ερευνητικούς στόχους της Επιστημονικής Διεύθυνσης είναι η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός της γνώσης και της τεχνολογίας σχετικά με την επιτυχή διαχείριση των ζιζανίων στις καλλιέργειες ανά την Ελλάδα. Οι δραστηριότητες αυτές απορρέουν από τον θεσμικό ρόλο της ΕΔΕΓΦ&Φ ως φορέα αξιολόγησης των γεωργικών φαρμάκων προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ΕΔΕΓΦ&Φ πραγματοποιείται, επίσης, μια σειρά από ελέγχους που αφορούν στη χρήση των φπ μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά. Οι κυριότερες από αυτές είναι η παρακολούθηση υπολειμμάτων σε γεωργικά προϊόντα και ο έλεγχος ποιότητας κυκλοφορούντων φπ.     
Η συνεχής και αμφίδρομη μεταφορά επιστημονικών πορισμάτων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ της έρευνας, της επιστημονικής αξιολόγησης/έγκρισης των φπ και της γεωργικής πράξης προσδίδει μοναδικότητα και δυναμική στο έργο της ΕΔΕΓΦ&Φ που είναι εστιασμένο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και ορθής χρήσης προϊόντων και μέσων φυτοπροστασίας με κανόνες και κριτήρια που διέπονται από τη σύγχρονη αντίληψη της αειφόρου γεωργίας και των συστημάτων παραγωγής χαμηλών εισροών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στενή συνεργασία όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων και τη συνεχή και απρόσκοπτη ροή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ έρευνας και πρακτικής εφαρμογής.
Σήμερα, εκτός από την εντεταλμένη επιστημονική εργασία που πραγματοποιεί η ΕΔΕΓΦ&Φ, υλοποιεί και έναν σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως σε θέματα ασφάλειας του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και των τροφίμων, διατήρησης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, ελαχιστοποίησης των κινδύνων για το χρήστη των φπ και αειφόρου και ασφαλούς χρήσης τους.    
Επίσης, διοργανώνει και συμμετέχει σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης που περιλαμβάνουν πρακτική εξάσκηση φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκπόνηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, καθώς και κατάρτιση αγροτών και γεωπόνων.
Το επιστημονικό δυναμικό της ΕΔΕΓΦ&Φ έχει σημαντική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή του σε επιστημονικές ομάδες διεθνών φορέων και συνεργασίες με ερευνητικούς  και Ακαδημαϊκούς φορείς του εξωτερικού.      
Από το 2002 τα Εργαστήρια Υπολειμμάτων, Χημικού και Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων,  ξεκίνησαν να εφαρμόζουν Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας κατά τις πειραματικές τους δοκιμές και σήμερα είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) κατά ISO 17025:2005 για τη διενέργεια μιας σειράς  πειραματικών δοκιμών.

 

Προϊστάμενος Επιστημονικής Διεύθυνσης Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων & Φυτοφαρμακευτικής: Δρ Αικατερίνη Κυριακοπούλου, Βιολόγος, Ερευνήτρια Α΄


Δρ Δούρου Δήμητρα, Γεωπόνος

Η ΕΔΕΓΦ&Φ αποτελείται από πέντε εργαστήρια:

Εργαστήριο Ελέγχου Αποτελεσματικότητας Γεωργικών Φαρμάκων
Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων
Εργαστήριο Χημικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων

Εργαστήριο Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων
Εργαστήριο Περιβαλλοντικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων
Εργαστήριο Ζιζανιολογίας


Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2024