0
Linkedin  Instagram

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Η Βιβλιοθήκη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτο, που η έναρξη της λειτουργίας της είναι ταυτόχρονη της ιδρύσεως του Ινστιτούτου και τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του ’30, είναι ειδική επιστημονική Βιβλιοθήκη. Υποστηρίζει και ενισχύει τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών της κοινότητας του Ινστιτούτου καλύπτοντας το γνωστικό πεδίο που διαπραγματεύονται οι σχετικές με τη γεωργία επιστήμες.
    Σε ένα χώρο  160 τ.μ. στεγάζεται η συνεχώς επεκτεινόμενη συλλογή της, που απαρτίζεται από βιβλία, περιοδικά, γκρίζα βιβλιογραφία, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό. Το περιεχόμενο όλων αυτών των τεκμηρίων άπτεται θεμάτων όπως: φυτοπαθολογία, φυτοπροστασία, εντομολογία, φυτοφαρμακευτική, ζιζανιολογία.
Για την οργάνωση του υλικού εφαρμόζονται πρότυπες βιβλιοθηκονομικές διεργασίες (καταλογογράφηση, ταξινόμηση) κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται εθνικά και διεθνή “εργαλεία”, όπως οι Αγγλο-Αμερικάνικοι Κανόνες Καταλογογράφησης – AngloAmerican Cataloguing Rules (AACR2), το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (Dewey Decimal Classification – DDC), το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης (Universal Decimal Classification – UDC), οι Θεματικές Επικεφαλίδες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και οι Θεματικές Επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου – Library of Congress Subject Headings - LCSH.
     Η αυτοματοποίηση των λειτουργιών της Βιβλιοθήκης υλοποιείται βάσει του ΑΒΕΚΤ 5.6, πρόγραμμα σχεδιασμένο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ειδικά για την αυτοματοποίηση των Βιβλιοθηκών. Αποτελεί το  πιο διαδεδομένο σύστημα στο χώρο αυτό, καθώς από το 1987 έως σήμερα χρησιμοποιείται από 2100 και πλέον ελληνικές βιβλιοθήκες.
     Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διέπεται από εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας σύμφωνα με την Απόφαση ΙΙ/ 13ης Συνεδριάσεως (9 Νοεμβρίου 2005) της Διοικητικής Επιτροπής του ΜΦΙ).
Δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών που παρέχει η Βιβλιοθήκη έχουν όλα τα μέλη της ερευνητικής κοινότητας του Ινστιτούτου, το διοικητικό προσωπικό, οι φοιτητές καθώς και οποιοσδήποτε επισκέπτης.

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 8:00 - 15:00
Επικοινωνία: Tηλ.: 210 8180207, 210 8180211, φαξ: 2108070239

      

Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2024