Α. Ερευνα - Εφαρμογές - Παρατηρήσεις
102
Διάφορα (ελιές, αβοκάντο κ.α.)
Ζωικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά:
Προϊόντα γάλακτος (γιαούρτι, τυρί, κρέμα, βούτυρο κ.α.)
Κρέας και προϊόντα κρέατος (κόκκινο κρέας, λευκό κρέας, εντόσθια, ζωικά λίπη
κ.α.)
Ιχθυρά και προϊόντα τους
Αυγά πτηνών
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (παιδικές τροφές, σάλτσα ντιπ, μαγιονέ-
ζα, σοκολάτα γάλακτος κ.α.)
Μετά την εκχύλιση με τον οξικό αιθυλεστέρα και κυκλοεξάνιο προστίθεται άνυδρο
θειϊκό νάτριο, το εκχύλισμα ανακινείται έντονα και φυγοκεντρείται. Ένα κλάσμα της ορ-
γανικής φάσης καθαρίζεται με χρωματογραφία πηκτής (GPC) και το κλάσμα που συλλέ-
γεται εξατμίζεται μέχρι ξηρού και επαναδιαλύεται σε ισοοκτάνιο – τολουόλιο. Το διάλυμα
εγχύεται σε αεριοχρωματογράφο με ανιχνευτές NPD, ECD ή φασματογράφο μάζας με
απλό (MS) ή τριπλό τετράπολο (MS-MS) όπου γίνεται διαχωρισμός και προσδιορισμός
των υπολειμμάτων. Η ταυτοποίηση γίνεται με τη χρησιμοποίηση φασματομετρίας μάζας
ή με στήλη διαφορετικής πολικότητας.
Η μέθοδος επικυρώθηκε ενδοεργαστηριακά και με συμμετοχή σε διεργαστηριακή
δοκιμή ελέγχου ικανότητας. Η επικύρωση έγινε σε υποστρώμα βούτυρο.
Οι επιλεχθέντες αναλύτες είναι αντιπροσωπευτικοί της κατηγορίας τους, δηλαδή οι
φυσικοχημικές τους ιδιότητες (διαλυτότητα σε νερό, τάση ατμών, logP
ow
) έχουν εύρος
τιμών που καλύπτει το εύρος τιμών των φυσικοχημικών ιδιοτήτων όλων των ενώσεων
της κατηγορίας.
Ορθότητα και πιστότητα μεθόδου:
Έγινε μελέτη με εμβολιασμό μάρτυρα βούτυρο σε
2 επίπεδα (0.01 - 0.1 mg/L). Τα αποτελέσματα, μόνο για τις ενώσεις με αποδεκτές τιμές
ορθότητας και πιστότητας, παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.
Ευαισθησία μεθόδου:
Τα όρια ποσοτικοποίησης (LOQ) που υπολογίστηκαν ως η μικρό-
τερη συγκέντρωση εμβολιασμού του αναλύτη στο δείγμα που παράγει χρωματογραφική
κορυφή τουλάχιστον δεκαπλάσια του θορύβου παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.
Πίνακας 1
. Μέση ανάκτηση %, αριθμός επαναλήψεων και σχετική τυπική απόκλιση (SD
r
) σε 2
επίπεδα συγκεντρώσεων και λόγος Σήμα προς Θόρυβο (Σ/Θ) για το μικρότερο επίπεδο εμβολι-
ασμού.
Υπόστρωμα: βούτυρο
Αναλύτης
1ο επίπεδο
2ο επίπεδο
Σ/Ν
(στο LOQ)
(0,01 mg/kg)
(0,1 mg/kg)
Ανάκτηση
(%)
SD
r
n
Ανάκτηση
(%)
SD
r
n
Aldrin
104,8 16,4 15 58,7 20,3 10
425
Azinphos-ethyl
88,6 12,5 9 97,1 13,9 5
11
Bifenthrin
81,2 20,4 10 74,0 10,8 6
42
Chlordane, alpha (cis)
110,7 8,7 15 88,6 11,5 5
333
Chlordane, gamma (trans)
114,7 10,2 15 89,6 11,4 11
175
Chlorobenzilate
102,2 17,1 9 95,7 8,9 5
15
1...,93,94,95,96,97,98,99,100,101,102 104,105,106,107,108,109,110,111,112,113,...291