108
Σ
ΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ
:
Στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο θα μελετηθεί συστηματικά η δια δέρματος έκθεση σε
επικίνδυνους χημικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας. Το έργο αυτό έρχεται να καλύψει την ανάγκη
διενέργειας ολοκληρωμένων μελετών στο σχετικό αντικείμενο, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως βάση
για την παραγωγή και συστηματοποίηση μεθόδων μέτρησης της δια δέρματος έκθεσης σε χημικούς
παράγοντες στο χώρο εργασίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πραγματοποιηθεί σειρά
πειραματισμών με συνδυασμούς διαφόρων ουσιών με συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.
Στα πειράματα αυτά θα λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες εργασίες, όπως μεταφορά-απόχυση
ψεκαστικών διαλυμάτων, ψεκασμοί επιφανειών, εμβαπτίσεις κ.α., και θα μετρηθεί η δια δέρματος
έκθεση χρησιμοποιώντας κατάλληλα δοσίμετρα, αφενός με χημική ανάλυση (υγρή χρωματογραφία
υψηλής απόδοσης συζευγμένη με φασματομετρία μάζας και φθορισμομετρικό ανιχνευτή), αφετέρου με
ποσοτικοποίηση φθορίζουσας ουσίας (με τη χρήση ειδικής συσκευής) η οποία θα έχει κατάλληλα
ενσωματωθεί στο πειραματισμό. Με αυτό τον τρόπο θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την δια
δέρματος έκθεση και θα γίνει σύγκριση των μεθόδων με τις οποίες υπολογίζεται αυτή. Τελικά για κάθε
εργασία θα καταστή δυνατό να βρεθεί η πιο κατάλληλη μέθοδος μέτρησης, γεγονός σημαντικό για την
ακριβέστερη αποτίμηση της δια δέρματος έκθεσης ανά δραστηριότητα-εργασία.
1.5 Π
ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
H
ORIZON
2020
1.5.1 Euromix project
Τ
ΙΤΛΟΣ
European Test and Risk Assessment Strategies for
Mixtures
Α
ΚΡΩΝΥΜΙΟ
EUROMIX
Σ
ΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Φ
ΟΡΕΑΣ
RIKILT Wageningen UR - Ολλανδία
Σ
ΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Φ
ΟΡΕΙΣ
National Institute of Public Health and the Environment
(RIVM)(Ολλανδία) (συντονιστής), Wageningen University
and Research centre, Dienst Landbouwkundig
Onderzoek, department Biometris and RIKILT Institute of
Food Safety (Ολλανδία), Imperial College London (ICL)
(Ηνωμένο Βασίλειο), Food and Environment Research
Agency (Fera) (Ηνωμένο Βασίλειο), Health and Safety
Executive (CRD) (Ηνωμένο Βασίλειο), Health and Safety
Laboratory (HSL) (Ηνωμένο Βασίλειο), French Agency for
Food, Environmental and Occupational Health and Safety
(ANSES) (Γαλλία), French National Institute for
Agricultural Research (INRA) (Γαλλία), Institut National de
l'Environnement Industriel et des Risques (INERIS)
(Γαλλία), University of Ghent (Ugent) (Βέλγιο), Freshfel
Europe (FE) (Βέλγιο), Federal Institute for Risk
Assessment (BfR) (Γερμανία), Karolinska Institutet (KI)
(Σουηδία), MATIS OHF (MATIS) (Ισλανδία), State General
Laboratory of Cyprus (CSL) (Κύπρος), National Institute of
Public Health Center for Health Promotion and Chronic
Disease Management (NIPH-SI) (Σλοβενία), National
Institute of Public Health, Center for Health, Nutrition and
Food (NIPH-CZ) (Τσεχία), National Institute of Public
Health (NIPH-NO) (Νορβηγία), Universitat Rovira i Virgili
(URV) (Ισπανία), Benaki Phytopathological Institute (BPI)
(Ελλάδα), Università degli Studi di Milano (University of
Milan) (Ιταλία), Danish Technical University (DTU)
(Δανία), World Health Organisation (WHO) (διεθνής
οργανισμός)
Ε
ΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ
Υ
ΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΜΦΙ
Δρ Κ. Μαχαίρα