82
σπόρια) για ταξινόμηση των 3 επιπέδων ευρωστίας.
Το τεστ της επιταχυνόμενης γήρανσης, εφαρμόστηκε και στις 4 καλλιέργειες, με προκαταρτικά
πειράματα. Το τεστ της ελεγχόμενης γήρανσης (controlled deterioration), εφαρμόστηκε και στις 4
καλλιέργειες, με προκαταρτικά πειράματα. Το τεστ μέτρησης της ανάπτυξης του φυταρίου,
εφαρμόστηκε για το βαμβάκι και το καλαμπόκι.
Στα πειράματα που έγιναν για το τεστ τετραζολίου, χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις 0,1 %,
0,2%, 0,5% και 1% τετραζολίου, οι θερμοκρασίες 25
ο
C, 30
ο
C, 35
ο
C, 40
ο
C και οι χρόνοι παραμονής
των δειγμάτων στο διάλυμα ήταν 2 και 4 ώρες για όλες τις καλλιέργειες (Εικόνα 1).
α.
β.
γ.
Εικόνα 1.
Έλεγχος της ζωτικότητας και ευρωστίας του σπόρου στο α. βαμβάκι, β. καλαμπόκι, και γ. ηλίανθο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το τεστ αγωγιμότητας και μετά από στατιστική επεξεργασία δεν
βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές ικανές να διαχωρίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα επίπεδα
ευρωστίας μεταξύ των σπορομερίδων σε καμία από τις 4 καλλιέργειες σύμφωνα με το συγκεκριμένο
πρωτόκολλο. Βρίσκονται σε εξέλιξη πειράματα όπου εφαρμόζονται διαφορετικά πρωτόκολλα με σκοπό να
βρεθεί αυτό που θα διαχωρίσει τις σπορομερίδες με βάση το επίπεδο ευρωστίας τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το κρύο τεστ και το ψυχρό τεστ, έγινε η πρώτη και βασική
διαφοροποίηση των επιπέδων ευρωστίας στο βαμβάκι και το καλαμπόκι αντίστοιχα, για τις περαιτέρω
εργασίες αγρού.
Τα αποτελέσματα από το τεστ της επιταχυνόμενης γήρανσης και της ελεγχόμενης γήρανσης είναι
προκαταρτικά και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς.
Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης φυταρίου αξιολογούνται για το καλαμπόκι και το βαμβάκι.
Παράλληλα, αξιολογείται η σύνδεση του κρύου τεστ με το τεστ ανάπτυξης του φυταρίου. Τα
αποτελέσματα του τεστ συσσώρευσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων αξιολογούνται σε σχέση με τα
άλλα τεστ στο βαμβάκι.
Επίσης κατά τη διάρκεια του 2012, αποφασίστηκε να υπολογισθούν για πρώτη φορά διεθνώς, οι
παράμετροι του μοντέλου Ellis and Roberts 1980, για την μηδική και ηλίανθο. Για το σκοπό αυτό,
υπολογίστηκαν οι εξισώσεις αύξησης της σχετικής υγρασίας του σπόρου για τις 4 καλλιέργειες κατά
την διάρκεια προετοιμασίας των σπόρων για το τεστ της ελεγχόμενης γήρανσης. Έγιναν προκαταρτικά
πειράματα (20% σχ.υγρ. σπόρου, 40
ο
C) με ελεγχόμενη γήρανση για τις 4 καλλιέργειες.
Επίσης, σε ένα κοινό τόπο σπάρθηκαν σπορομερίδες διαφορετικής ευρωστίας, για τις 4
καλλιέργειες σε τρεις διαφορετικούς (πρώιμος, κανονικός και όψιμος) χρόνους σποράς, ανάλογα με
την καλλιέργεια. Από κάθε πειραματικό τεμάχιο μετρήθηκε η τελική φυτρωτικότητα και ο ρυθμός
φυτρωτικότητας. Παράλληλα, για το βαμβάκι πάρθηκαν μετρήσεις ώστε να υπολογισθεί η επίδραση
της τοπογραφίας των καρυδιών σε σχέση με την ποιότητα του σπόρου.
Τα ανωτέρω έγιναν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου:
Συνεργασία 2009, BreedSeed «Έρευνα
για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων βελτίωσης και παραγωγής και
διαχείρισης πολλαπλασιαστικού υλικού»
Σ
ΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΜΦΙ
Δ. Χάχαλης
Ε
ΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Β. Αθανασούλη (επιστημονικός συνεργάτης)
Δ
ΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
3 έτη