ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013 - page 127

125
Για το τεστ αγωγιμότητας χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με τον ISTA περιελάμβανε 4 επαναλήψεις
των 25 σπόρων, οι οποίοι ζυγίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ποτήρια ζέσεως με 200ml απιονισμένο
νερό, όπου παρέμειναν για 24 ώρες στους 20
ο
C. Στην συνέχεια έγινε η μέτρηση με το αγωγιμόμετρο
και υπολογίστηκε ο λόγος της ηλεκτρικής αγωγιμότητας με το βάρος του κάθε δείγματος (μ
S
/
cm /g
).
Το Κρύο τεστ (cool test), εφαρμόστηκε στο βαμβάκι (4 επαναλήψεις, 50 σπόρια) για ταξινόμηση
των 3 επιπέδων ευρωστίας.
Το ψυχρό τεστ (cold test) εφαρμόστηκε στο καλαμπόκι (4 επαναλήψεις, 50 σπόρια) για
ταξινόμηση των 3 επιπέδων ευρωστίας.
Το τεστ της επιταχυνόμενης Γήρανσης
(Accelerated aging), εφαρμόστηκε στις όλες τις 4
καλλιέργειες, με προκαταρτικά πειράματα.
Το τεστ της ελεγχόμενης γήρανσης (Controlled Deterioration), εφαρμόστηκε στις όλες τις 4
καλλιέργειες, με προκαταρτικά πειράματα.
Το τεστ μέτρησης της Ανάπτυξης του Φυταρίου, εφαρμόστηκε για το βαμβάκι και το καλαμπόκι.
Το τεστ συσσώρευσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, εφαρμόστηκε στο βαμβάκι.
Παράλληλα έγινε συγκέντρωση πρωτοκόλλων και προκαταρτικά πειράματα για τα παρακάτω τεστ
ευρωστίας όπως: το τεστ του υπεροξειδίου του υδρογόνου (hydrogen peroxide test), Το τεστ του ferric
chloride, το indoxyl acetate test, το fast green test, το sodium hypochlorite test, και το τεστ μέτρησης
της αιθανόλης (ethanol test).
Εκτίμηση της αρχικής ποιότητας του σπόρου μέσω του προσδιορισμού της σταθεράς Ki
(μοντέλο Ellis and Roberts)
Μετά την συστηματική αξιολόγηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και αποφασίστηκε:
Να υπολογισθούν για πρώτη φορά διεθνώς, οι παράμετροι του μοντέλου Ellis and Roberts 1980,
για την μηδική και ηλίανθο.
Να υπολογισθεί το Ki για το καλαμπόκι και το βαμβάκι, για διάφορες ποικιλίες και σπορομερίδες
ώστε να συγλριθεί με υπάρχοντα δεδομένα από την βιβλιογραφία.
Δομήθηκε το θεωρητικό μοντέλο για την πρόβλεψη της εκτίμησης της πτώσης της ευρωστίας του
σπόρου.
Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη δομηθεί τα τεχνικά δελτία σχετικά με την εφαρμογή της
μεθοδολογίας της ελεγχόμενης γήρανσης ώστε να προσδιορισθεί η πτώση της ευρωστίας του
σπόρου. Για τον σκοπό αυτό, ποσότητες σπόρου (1.000 σπόρια), θα ανυψωθεί η σχετική υγρασία
τους στο 22% και θα εκτεθούν στους 40
ο
ή 45
ο
C. Δείγματα θα παρθούν για διάφορα χρονικά
διαστήματα ώστε να παραχθεί η σχέση πτώσης της βλαστικότητας παράλληλα με την αυτήν του
κρύου και ψυχρού τεστ, για το βαμβάκι και καλαμπόκι αντίστοιχα. Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά θα
συσχετισθούν με τα άλλα τεστ εκτίμησης της ευρωστίας του σπόρου, όπως το τετραζόλιο, η
αγωγιμότητα και η επιταχυνόμενη γήρανση.
Υπολογίστηκαν οι εξισώσεις αύξησης της σχετικής υγρασίας του σπόρου για τις 4 καλλιέργειες
κατά την διάρκεια προετοιμασίας των σπόρων για το τεστ της ελεγχόμενης γήρανσης. Έγιναν
προκαταρτικά πειράματα (20% σχ.υγρ. σπόρου, 40
ο
C) με ελεγχόμενη γήρανση για τις 4 καλλιέργειες.
Μετρήθηκε το ποσοστό βλαστικότητας (Standard Germination Test), η αγωγιμότητα, το κρύο τεστ (για
βαμβάκι), και το ψυχρό τεστ (για καλαμπόκι). Παράλληλα, έγινε η εκτίμηση της ζωτικότητας των
σπόρων με το τεστ του τετραζολίου.
Βελτίωση της ζωτικότητας και βλαστικότητας του σπόρου μετά από εξειδικευμένες
μεταχειρίσεις (coating, pelleting) και βιολογικές μεταχειρίσεις
Έγιναν οι πρώτες δοκιμές για τη βελτίωση της ζωτικότητας, βλαστικότητας και ευρωστίας σπόρου
βαμβακιού.
Σαν φυτικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν 89 δείγματα σπόρου από τα οποία σχηματίστηκαν 17
μείγματα-δείγματα.
1...,117,118,119,120,121,122,123,124,125,126 128,129,130,131,132,133,134,135,136,137,...243
Powered by FlippingBook