© Benaki Phytopathological Institute
Charistou
et al
.
24
μειωμένη οξεία τοξικότητα στο φωτοβακτήριο
V. fischeri
κατά περίπου 8 φορές μετά από έναν κύκλο
επεξεργασίας και περισσότερο από 20 φορές μετά από δύο κύκλους επεξεργασίας. Αντίθετα, η εν λόγω
επεξεργασία δεν επηρεάζει την τοξικότητα των εξεταζόμενων υδατικών αποβλήτων στο καρκινοειδές
A. fransiscana
. Τέλος, τα μίγματα πολυφαινολών, που παραλαμβάνονται από τον κατσίγαρο κατά την
εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας, εμφανίζουν υψηλότερη οξεία τοξικότητα στο φωτοβακτήριο
V.
fischeri
σε σχέση με το καρκινοειδές
A. fransiscanα
. Συμπερασματικά, τα ανωτέρω αποτελέσματα φα-
νερώνουν ότι η τοξικότητα των υδατικών αποβλήτων ενός ελαιοτριβείου τριών φάσεων στο βακτήριο
V. fischeri
οφείλεται εν μέρει στην παρουσία μιγμάτων πολυφαινολών. Αντιθέτως, η τοξικότητα των εν
λόγω αποβλήτων στο καρκινοειδές
A. fransiscana
δεν μπορεί να αποδοθεί στις περιεχόμενες πολυφαι-
νόλες εφόσον η απομάκρυνσή τους δεν επηρέασε την τοξικότητα των αποβλήτων στο καρκινοειδές.
Από τα παραπάνω αποτελέσματα γίνεται σαφές ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη των μεθόδων διαχεί-
ρισης των υδατικών αποβλήτων των ελαιοτριβείων πριν την εναπόθεσή τους στο περιβάλλον.
Hellenic Plant Protection Journal
3:
17-24, 2010
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28,29,30,31,32,33,34