Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: EFSA
Διάρκεια: 2018-2020
Το έργο “Pilot application of smart surveillance tools for Phyllosticta species pathogenic to citrus in Greece”, εντάσσεται στo χρηματοδοτούμενο από την EFSA ερευνητικό πρόγραμμα “Smart monitoring of airborne plant pathogens: advances in aerobiology, and molecular diagnostics and remote sensing to support risk based plant health surveillance in the EU” (Ακρωνύμιο: SMART-Surveillance). Το έργο υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ (Εργαστήριο Μυκητολογίας), ως εταίρου και αφορά στην παρακολούθηση και στοχευμένη επισκόπηση σε οπωρώνες εσπεριδοειδών φυτοπαθογόνων μυκήτων του γένους Phyllosticta, συμπεριλαμβανομένου του μύκητα καραντίνας Phyllosticta citricarpa, μέσω της ανάπτυξης και συνδυασμένης εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων αεροβιολογίας και μοριακής βιολογίας.
Συντονιστής: Prof. Neil Boonham (FERA Science Limited, UK)
Συμμετέχοντες Φορείς:
1. FERA Science Limited (formerly Food and Environment Research Agency, UK)
2. Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (IVIA, Spain)
3. National Institute of Biology (NIB, Slovenia)
4. Ministry for the Environment, Sustainable Development and Climate Change, Plant Protection Directorate (MESDC-PPD, Malta)
5. Fondazione Edmund Mach (FEM, Italy)
6. Council for Agricultural Research and Economics (CREA, Italy)
7. Benaki Phytopathological Institute (BPI, Greece)
Σκοπός του Προγράμματος “SMART-Surveillance” είναι η μείωση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την εκτίμηση του κινδύνου (risk assessment) και τις επισκοπήσεις που διενεργούνται από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για το φυτοπαθογόνο μύκητα καραντίνας P. citricarpa καθώς και για το νέο είδος P. paracitricarpa με την εφαρμογή εργαλείων προηγμένης τεχνολογίας για την ανίχνευση, παρακολούθηση και επιτήρηση των συγκεκριμένων επιβλαβών οργανισμών στις περιοχές της Ε.Ε. όπου οι Guarnaccia et al. (2017) ανέφεραν την παρουσία των παραπάνω μυκήτων.
Τίτλος: Entrusting new preparatory tasks falling within the mission of the EFSA Pesticides Peer Review and Pesticides Residues and Application Desk units - Specific Agreement No 6-2022 Implementing Framework Partnership Agreement GP/EFSA/PREV/2021/01
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης:European Food Safety Authority (EFSA)
Ημερομηνία Έναρξης:5/8/2022
Διάρκεια:42 μήνες
Το παραπάνω έργο υλοποιείται με την συμμετοχή του ΜΦΙ ως εταίρου και χρηματοδοτείται κατά 90% από την EFSA. Ο σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η παροχή επιστημονικής υποστήριξης στην EFSA στους συνδυασμούς επιστημονικών πεδίων και δραστηριοτήτων που εντάσσονται στις αρμοδιότητες των EFSA Pesticides Peer Review and Pesticides Residues and Application Desk units και στους οποίους το ΜΦΙ έχει αξιιολογηθεί θετικά στα πλαίσια του προγράμματος GR/EFSA/PREV/2021/01. Με βάση το παρόν πρόγραμμα θα παραχθεί από το ΜΦΙ επιστημονική υποστήριξη στην EFSA στους ακόλουθους συνδυσμούς πεδίων (Areas) και των δραστηριοτήτων (Task): Task 1/Area 3, Task 3/Area 1-3-4 & Task 7/Area 2-3.
Ειδικότερα τα επιστημονικά πεδία (Area) και οι δραστηριότητες (Task) αντιστοιχούν στα εξής:
Δραστηριότητα (Task 1): Επιστημονική συμβολή στην αξιολόγηση δραστικών ουσιών και στη σύνταξη του αντλιστοιχου μέρους των συμπερασμάτων της EFSA (εφαρμοστέο στα επιστημονικά πεδία 1,2,3,4,5,6 και 7).
Δραστηριότητα (Task 3): Επιστημονική συμβολή στη συλλογή δεδομένων, την καταχώρηση δεδομένων σε βάσεις δεδομένων και αντίστοιχους ποιοτικούς ελέγχους, βιβλιογραφική ανασκόπηση, ανάπτυξη εργαλείων πληροφορικής που υποστηρίζουν την αξιολόγηση κινδύνου, συντονισμός δραστηριοτήτων εξωτερικής ανάθεσης, εκτίμηση κινδύνου (εφαρμοστέο στα επιστημονικά πεδία 1,2,3,4,5 και 6).
Δραστηριότητα (Task 7): Επιστημονική συμβολή σε αξιολογήσεις για έκθεση από αμέλεια και αξιολογήσεις αδειών έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το Άρθρο 53 (εφαρμοστέο στα επιστημονικά πεδία 1,2,3,4 και 7).
Επιστημονικό πεδίο (Area 1): Τοξικολογικές μελέτες και μελέτες μεταβολισμού (ενότητα 5 των απαιτήσεων για χημικές δραστικές ουσίες στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 283/2013, ενότητα 7 των απαιτήσεων για προστασία φυτικών προϊόντων στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 284/2013) και σχετική εκτίμηση κινδύνων.
Επιστημονικό πεδίο (Area 2): Υπολείμματα (ενότητα 6 των απαιτήσεων για δραστικές χημικές ουσίες με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EU) Αριθ. 283/2013 και ενότητα 8 των απαιτήσεων για προστασία φυτικών προϊόντων στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 284/2013) και σχετική εκτίμηση κινδύνου.
Επιστημονικό πεδίο (Area 3): Χημεία, φυσικοχημικές ιδιότητες, αναλυτικές μέθοδοι, τρόπος συμπεριφοράς στο περιβάλλον (ενότητες 1,2,4 και 7 των απαιτήσεων για δραστικές χημικές ουσίες με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EU) Αριθ. 283/2013 και ενότητες 1,2,5 και 9 των απαιτήσεων για προστασία φυτικών προϊόντων στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 284/2013) και σχετική εκτίμηση κινδύνου.
Επιστημονικό πεδίο (Area 4): Οικοτοξικολογικές μελέτες ενότητα 8 των απαιτήσεων για δραστικές χημικές ουσίες με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EU) Αριθ. 283/2013 και ενότητα 10 των απαιτήσεων για προστασία φυτικών προϊόντων στον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 284/2013) και σχετική εκτίμηση κινδύνου.
Σύμφωνα με το Παράρτημα 1 (Annex 1) της Ειδικής Συμφωνίας (Specific Agreement) προβλέπεται πως η ομάδα θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
• Task 1/Area 3: Συμβολή σε δράσεις που αφορούν σε γενικότερο συντονισμό και εργασίες αξιολόγησης (βιβλιογραφική αναζήτηση, συλλογή δεδομένων).
• Task 3/Area 1-3-4: Συμβολή σε δράσεις που αφορούν σε αξιολόγηση μεταβολιτών και ενδεχόμενων επιδράσεων στο ενδοκρινικό σύστημα (ED assessment) πριν τη διεξαγωγή των συσκέψεων εμπειρογνωμόνων. Συλλογή δεδομένων και συμπλήρωση βάσεων δεδομένων για υποστήριξη των τακτικών υποχρεώσεων (BAU, Business as usual) καθώς και των δράσεων ανάπτυξης (development activities) της EFSA.
• Task 7/Area 2-3: Συμβολή σε εργασίες αξιολόγησης (6 αξιολογήσεις στα πλαίσια του άρθρου 4.7 / έτος).
Συντονιστής φορέας:-
Συμπράττοντες Φορείς:Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ:Δρ Κυριακή Μαχαίρα