0
Linkedin  Instagram  Facebook

Horizon

Τίτλος: Εργαλεία εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης αγρών για τους κυπριακούς αμπελώνες
Πηγή Χρηματοδότησης: Horizon 2020, στο πλαίσιο του έργου DEMETER (https://h2020-demeter.eu)
Συντονιστής φορέας: STRATEGIC OMNIA RESEARCH AND TECHNOLOGY DEVELOPMENT LTD, Κύπρος
Συντονιστής έργου: Δρ Μαρία Ντούλα (συντονίστρια ομάδας εργασίας ΜΦΙ)
Ημερομηνία Έναρξης: 01.05.2022
Διάρκεια: 1 έτος
"Το CypruSaves θα προσφέρει στους παραγωγούς σύγχρονα εργαλεία ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ελλείψεις νερού και να διαχειριστούν την καλλιέργειά τους όσον αφορά στο έδαφος, στην απόδοση, στα θρεπτικά συστατικά και στη χρήση φυτοφαρμάκων. Το CypruSaves είναι ένα από τα 5 πιλοτικά έργα που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο έργο H2020 DEMETER, ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο που στοχεύει στη διευκόλυνση της ανάπτυξης διαλειτουργικών, βασισμένων σε δεδομένα, έξυπνων λύσεων για τη γεωργία. Το έργο H2020 DEMETER είναι μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη πλατφορμών βασισμένες στο IoT (Internet of Things), και υλοποιείται μέσω 20 πιλοτικών περιοχών σε 18 χώρες (15 χώρες της ΕΕ). Με τη συμμετοχή 60 συνεργατών, το έργο DEMETER υιοθετεί μια προσέγγιση πολλαπλών παραγόντων σε όλη την αλυσίδα αξίας (ζήτηση και προσφορά), με 25 τοποθεσίες υλοποίησης, 6.000 αγρότες και περισσότερες από 38.000 συσκευές και αισθητήρες που αναπτύσσονται και εγκαθίστανται. Οι στόχοι του CypruSaves είναι 1.Προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή όσον αφορά στην εξοικονόμηση νερού, στην προστασία του εδάφους και στην εμφάνιση ασθενειών, μέ έμφαση στον οινοποιητικό τομέα 2. Ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός του κυπριακού οινοποιητικού τομέα και χρήση εργαλείων και εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας 3. Δικτύωση και συνεργασία μεταξύ ενδιαφερόμενων μερών του ίδιου ή διαφορετικών τομέων για ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και υλικού."
Website: https://cyprusaves.eu

Τίτλος: EthnoHERBS: Conservatio of European Biodiversity Through Exploitation of Traditional Herbal Knowledge for the Development of Innovative Products
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: Horizon 2020
Διάρκεια: 2018-2021
Ελληνικά: Ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου «EthnoHERBS» είναι η εκμετάλλευση των παραδοσιακών γνώσεων, η διερεύνηση της βιοποικιλότητας των φυτών και η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών για την αποτελεσματική εξαγωγή και καθαρισμό βιοδραστικών συστατικών, καθώς και ο πλήρης χημικός χαρακτηρισμός τους και η βιολογική αξιολόγηση των επιπτώσεών τους σε δερματικές διαταραχές. Η βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής καθώς και η διατύπωση με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τελικών προϊόντων. Η βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων φυτών θα διασφαλίσει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα του έργου. Συνολικά, η υλοποίηση του έργου «EthnoHERBS» φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα επιτυχημένο και βιώσιμο μοντέλο διεθνούς και διατομεακής συνεργασίας που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διατήρηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην ανάπτυξη καινοτόμου προϊόντος.
Website: https://www.ethnoherbs.eu/

Τίτλος: EUROMIX – (H2020-EU.3.2. - RIA - Research and Innovation action) - “European research on mixtures of chemicals and the worldwide harmonisation of mixture risk assessment”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: Horizon 2020
Διάρκεια: 2015-2019
Το έργο με Ακρωνύμιο «EUROMIX» και τίτλο «European research on mixtures of chemicals and the worldwide harmonisation of mixture risk assessment», υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και αφορά στην ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων προσδιορισμού τοξικότητας στον άνθρωπο μειγμάτων τοξικών ουσιών με επίκεντρο τα αγροχημικά στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 20 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς.
Website: https://www.euromixproject.eu/

Τίτλος: INVASION – (H2020-MSCA-RISE-2015)– “Impact of invasive alien true bug species in native trophic webs”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: Horizon 2020
Διάρκεια: 2016-2019
Το έργο με Ακρωνύμιο «INVASION» και τίτλο «Impact of invasive alien true bug species in native trophic webs», υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και αφορά στη διερεύνηση οικολογικών συνεπειών από την εισβολή αλλόχθονων χωροκατακτητικών ειδών εντόμων και ειδικότερα στις μεταβολές που δημιουργούνται στη βιολογική καταπολέμηση ιθαγενών ειδών φυτοφάγων εντόμων από την είσοδο στην Ευρώπη του εντόμου Halyomorpha halys.
Website: https://dipsaaf.wixsite.com/invasion
Marie Skłodowska-Curie Actions
Research and Innovation Staff Exchange (RISE)
Call: H2020-MSCA-RISE-2015

Τίτλος:CURE-XF – (H2020-MSCA-RISE-2016) “Capacity building and raising awareness in Europe and in third countries to cope with Xylella fastidiosa”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης:Horizon 2020
Διάρκεια: 2017-2021
Το έργο με Ακρωνύμιο «CURE-XF» και τίτλο «Capacity building and raising awareness in Europe and in third countries to cope with Xylella fastidiosa», υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην αντιμετώπιση του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa.
Χρηματοδότηση: H2020 (Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Research and Innovation Staff Exchange (RISE) Call: H2020-MSCA-RISE-2016). Project number: 734353
Ιστοσελίδα προγράμματος: http://www.cure-xf.eu/
Συμμετέχοντες φορείς: http://www.cure-xf.eu/?page_id=7
Ο κυριότερος στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην αντιμετώπιση του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa, τόσο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, όσο και μεταξύ Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών (ιδίως γύρω από τη Μεσόγειο). Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως επιμέρους στόχους:
• Την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου/εξάπλωσης του Xylella fastidiosa
• Την εφαρμογή της ήδη αποκτηθείσας γνώσης και εμπειρίας επί των θεμάτων αντιμετώπισης του Xylella fastidiosa, στις μεσογειακές καλλιέργειες
• Την προώθηση της χρήσης των πιο σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων
• Την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων για την πρόληψη εισόδου/εξάπλωσης, την επισκόπηση και την αντιμετώπιση του Xylella fastidiosa και των εντόμων-φορέων του
• Τη διαμόρφωση προτάσεων για την επικαιροποίηση των σχετικών αναλύσεων επικινδυνότητας, των φυτοϋγειονομικών διατάξεων και των μέτρων έκτακτης ανάγκης
• Τη συνεργασία με άλλα επιστημονικά δίκτυα που ασχολούνται με το θέμα.

Τίτλος:XF – ACTORS – (H2020 RIA - Research and Innovation action) “Xylella Fastidiosa Active Containment Through a multidisciplinary – Oriented Research Strategy”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης:Horizon 2020
Διάρκεια: 2016-2020
Το έργο με Ακρωνύμιο «XF – ACTORS» και τίτλο «Xylella Fastidiosa Active Containment Through a multidisciplinary – Oriented Research Strategy», υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και αφορά στη βελτιστοποίηση των μέτρων πρόληψης εισόδου του παθογόνου, στην έγκαιρη ανίχνευσή του και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμετώπισης τόσο του παθογόνου όσο και των εντόμων –φορέων του.
Χρηματοδότηση: European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement N. 727987 “Xylella fastidiosa Active Containment Through a multidisciplinary-Oriented Research Strategy XF-ACTORS”. Ιστοσελίδα προγράμματος: https://www.xfactorsproject.eu/
Συμμετέχοντες φορείς: https://www.xfactorsproject.eu/partners/
Oι κυριότεροι στόχοι του ερευνητικού έργου XF-ACTORS είναι:
• ενίσχυση των προληπτικών μέτρων συνδυάζοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και ευαισθητοποίηση των φορέων που σχετίζονται με τη φυτοϋγεία, των φορέων που λαμβάνουν αποφάσεις και των λοιπών εμπλεκόμενων, ώστε να αποκτηθούν δεξιότητες και να εκπονηθούν αποτελεσματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης έναντι του παθογόνου.
• ανάπτυξη και επικύρωση διαγνωστικών μεθόδων και εργαλείων έγκαιρης διάγνωσης και εφαρμογής χειρισμών καταπολέμησης, σε επίπεδο φυτού και επίπεδο πεδίου.
• αποσαφήνιση θεμάτων επί: της βιολογίας και πληθυσμιακής γενετικής του βακτηρίου, της βιο-οικολογίας των εντόμων-φορέων, και των μηχανισμών αλληλεπίδρασης των εντόμων φορέων με τα φυτά-ξενιστές του και τα έντομα-φορείς του.
• ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών αντιμετώπισης του παθογόνου καθώς και ενός βιώσιμου πλαισίου μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκδήλωση προσβολών του παθογόνου.
• ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της έρευνας στα μοντέλα εκτίμησης επικινδυνότητας σε επίπεδο περιφέρειας για την αποφυγή της εξάπλωσης του παθογόνου.
• δημιουργία μιας δυναμικής ‘διαδικτυακής πύλης’ (portal) για το παθογόνο και γενικότερα ενός συστήματος διάχυσης των σχετικών με το παθογόνο πληροφοριών, ώστε να εξασφαλίζεται η κατανόηση των στόχων του έργου και των επιτευγμάτων του καθώς και η αποτελεσματική μεταφορά γνώσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Τίτλος:In-silico boosted, pest prevention and off-season focused IPM against new and emerging fruit flies
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης:Horizon 2020
Ημερομηνία Έναρξης:1/9/2019
Διάρκεια:4,5 έτη
Το έργο με ακρωνύμιο «OFF-Season FF-IPM» υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ ως εταίρου και χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του H2020 New and emerging risks to plant health. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη μεθοδολογιών για την έγκαιρη ανίχνευση, αναγνώριση και αντιμετώπιση Ευρωπαϊκών και μη Ευρωπαϊκών ειδών διπτέρων της οικογένειας Tephritidae που συγκαταλέγονται στους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επιβλαβών οργανισμών που ανιχνεύονται σε φορτία εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες στην Ε.Ε.. Το αντικείμενο μελέτης είναι η απόκτηση βασικής γνώσης της βιο-οικολογίας τριών ειδών Διπτέρων της οικογένειας Terhritidae, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ ως οργανισμοί καραντίνας. Στο πλαίσιο του έργου θα μελετηθούν: Α. Η δυνατότητα των ειδών να επιβιώνουν σε ακραίες για αυτά περιβαλλοντικές συνθήκες, με σκοπό να διερευνηθεί η ικανότητά τους να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους και να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Β. Η χρήση τεχνολογιών για την έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας προσβολής σε φρούτα και η ανίχνευση νέων πληθυσμών σε νέο εισαχθείσες περιοχές με τεχνικές αυτοματοποιημένων παγίδων και αναγνώρισης των πτητικών που παράγουν τα προσβεβλημένα φρούτα. Γ. Ανάπτυξη σύγχρονων μοντέλων εκτίμησης της δυνατότητας διασποράς των εντόμων αυτών.
Website: https://fruitflies-ipm.eu/
Συντονιστής φορέας:Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συμπράττοντες Φορείς:Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Universita degli studi del Molise, Universitat Jaume I de Castellon, Stellenbosch University, Agricultural Research Organization, Royal Museum for Central Africa, Austrian Agency for Health and Food Safety, R&D for site-tuned IPM & pest -resilient landscape, Agriculture Research Centre for international Development, Citrus Research International, China Agricultural University, Cervantes LTD, Instituto Universitatio de Lisboa, University of California, Davis UC-Davis, Mercato Ingrosso Afroalimentare Cuneo, Plants production & marketing board, Rothamsted Research Limited, PCA technologies srl, E-NEMA GESELLSCHAFT FUER BIOTECHNOLOGIE UND BIOLOGISCHEN PFLANZENSCHUTZ mbH, ANECOOP SOCIEDAD COOPERATIVA, R&DO LIMITED, Corvus, INSILICO-IPM, SVEUCILISTE U SPLITU
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ:Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς

Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2024