Τίτλος: Σύστημα λήψης αποφάσεων επαναχρησιμοποίησης οργανικών υλικών σε καλλιεργούμενα εδάφη του Ν. Ευβοίας
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ημερομηνία Έναρξης: 1/1/2023
Διάρκεια: 2 έτη
Το έργο με ακρωνύμιο «e-REUSE» υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ ως εταίρου και χρηματοδοτείται κατά 100% από το ΠΑΑ ΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.5. Το έργο αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης στη γεωργία οργανικών παραπροϊόντων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (γεωργικού και κτηνοτροφικού), την απουσία σχεδίου παρακολούθησης ποιοτικής κατάστασης καλλιεργούμενων εκτάσεων, την ανάγκη βελτίωσης καλλιεργούμενων εκτάσεων όσον αφορά στην αύξηση της οργανικής ουσίας, στην ελάττωση χρήσης χημικών λιπασμάτων και στην προστασία των εδαφών, την απουσία κέντρου παρακολούθησης καλλιεργειών και την παροχή καλλιεργητικών συμβουλών.
Η δημιουργία ενός Κέντρου Διαχείρισης Καλλιεργούμενων Εκτάσεων (ΚεΔΚΕ), όπως προβλέπει το έργο, με τη μορφή ψηφιακής πλατφόρμας, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, ενώ συγχρόνως θα συμβάλλει:
1. Στην ανάπτυξη αλληλεπιδραστικού τοπικού δικτύου μεταξύ των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και οργανικών παραπροϊόντων, προωθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας (τα απόβλητα μιας παραγωγικής διαδικασίας γίνονται πρώτες ύλες μιας άλλης).
2. Στην οικονομική ανάπτυξη των παραγωγών, άμεσα μέσω μείωσης του κόστους παραγωγής και έμμεσα μέσω βελτίωσης και προστασίας της ποιότητας του εδάφους
Website: https://e-reuse.eu/
Συντονιστής φορέας: Green Projects
Συμπράττοντες Φορείς: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αγρόκτημα Κελαϊδίτης, Αγγελάκης Βιομηχανική και Πτηνοτροφική
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ: Δρ Μαρία Ντούλα
Τίτλος: Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020
Ημερομηνία Έναρξης: 22/2/2023
Διάρκεια: 3 έτη
Το έργο με ακρωνύμιο «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ» υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ ως εταίρου και χρηματοδοτείται κατά 100% από το ΠΑΑ ΜΕΤΡΟ 16. Σκοπός του έργου είναι η οργάνωση και παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς Ξεκινώντας από τις υφιστάμενες μητρικές φυτείες του επίσημου διατηρητή των φυτικών ποικιλιών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) θα δημιουργηθούν για τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες οι πρώτες υποψήφιες προβασικές φυτείες στα Χανιά (ελιά και εσπεριδοειδή) και στην Καλαμάτα (συκιά), στη συνέχεια μητρικές φυτείες σε δύο φυτώρια (ελιά και εσπεριδοειδή: Πάγκαλος στο Ηράκλειο, και συκιά: Σαλής στην Κόρινθο) και τελικά πιστοποιημένες φυτείες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου στο Ν. Λασιθίου. Σε όλα τα στάδια, η ποικιλιακή γνησιότητα και η υγεία των φυτών θα εξασφαλίζεται με ελέγχους από εξειδικευμένα εργαστήρια (ΜΦΙ, ΓΠΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) με βάση τη νομοθεσία που προβλέπεται για την πιστοποίηση. Τέλος, η μέγιστη ενεργοποίηση των ωφελούμενων και η διάδοση των αποτελεσμάτων θα επιτευχθεί με δράσεις, ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό ενημέρωσης και κατάρτισης από δύο φορείς εθνικής εμβέλειας, την Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, ενώ βασικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς θα αξιολογηθούν για αντοχή στο πλέον ζημιογόνο παθογόνο καραντίνας Χylella fastidiosa από το Ιταλικό ερευνητικό κέντρο CNR (διεθνές σημείο αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα).
Website: -
Συντονιστής φορέας: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Συμπράττοντες Φορείς: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγροτικός Σύνδεσμος Καβουσίου, Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας, Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, Φυτώριο Πάγκαλος, Φυτώριο Σαλής, AgroΑναπτυξιακή, Consiglio Nazionale Delle Ricerche (UNIΤ OF BARI)
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ: Δρ Χρηστίνα Βαρβέρη