Τίτλος: E-Niche European Network In CHemical Ecology: translating the language of life into sustainability
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: COST ACTION
Ημερομηνία Έναρξης: 6/10/2023
Διάρκεια: 4 Έτη
Ο κύριος στόχος και στόχος της Δράσης είναι η ενοποίηση των Ευρωπαίων ερευνητών που ασχολούνται με θέματα χημικής οικολογίας, προωθώντας την προβολή και την ανταλλαγή γνώσεων, εργαλείων και πλατφορμών.
Το E-NICHE θα βοηθήσει στην ενοποίηση των διαφορετικών κλάδων της χημικής οικολογίας (CE) συγκεντρώνοντας ερευνητές που μελετούν φυσικές ενώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως σημειοχημικά (δηλαδή, σήματα επικοινωνίας). Προς το παρόν, οι συνεργασίες μεταξύ αυτών των ερευνητών είναι περιορισμένες επειδή το CE είναι ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο πεδίο. Το E-NICHE θα ενισχύσει τις συνεργασίες μεταξύ οικολόγων και βιοχημικών, εντομολόγων, βοτανολόγων και μικροβιολόγων, σε υδρόβιο και χερσαίο επίπεδο. Μέσω του νέου δικτύου που θα δημιουργηθεί μέσω του προγράμματος E-NICHE, οι ερευνητές θα διευρύνουν το εύρος των γνώσεών τους, θα καθορίσουν νέες ερευνητικές κατευθύνσεις και θα μετατρέψουν τις ανακαλύψεις τους σε πρωτοποριακές λύσεις.
Website: https://e-niche.eu/
Συντονιστής φορέας: Dr Anne-Geneviève Bagnères-Urbany, CNRS, France
Συμμετέχοντες: 209 ερευνητές από 40 χώρες
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ: Δρ Ειρήνη Αναστασάκη
Τίτλος: “Large-scale Interdisciplinary Alliance on Nature-based SoLutions and Health: Indicators, InequalitY and Innovation ” (LILY COST Action, CA23133)
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: COST Action
Ημερομηνία Έναρξης: 2024
Διάρκεια: 4 έτη
Οι λύσεις με βάση την φύση [Nature-based Solutions (NbS)] είναι δράσεις που εμπνέονται και υποστηρίζονται από την ίδια τη φύση και κρίνονται αποτελεσματικές σε σχέση με το κόστος τους ενώ ταυτόχρονα παρέχουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη ώστε να συντελέσει θετικά στην απαιτούμενη ανθεκτικότητα (resilience) έναντι της κλιματικής αλλαγής. Το έργο LILY COST Action επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των NbS στην υγεία και αντιμετωπίζει την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τα αποτελέσματα υγείας, τα κενά στους δείκτες NbS-Υγείας, την τρωτότητα και τις ανισότητες. Θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο NbS-Υγείας, κατευθυντήριες γραμμές και ένα δίκτυο για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών.
Η επιστημονική ομάδα του BPI θα συμμετάσχει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κουνούπια-διαβιβαστές. Αναλυτικότερα, στην ανάπτυξη του αρχικού πλαισίου του έργου πραγματοποιώντας ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και των μεθοδολογιών που εφαρμόζονται παγκοσμίως με παράλληλη την καταγραφή κενών (σε γνώση ή πρακτικές). Επίσης θα συμμετάσχει στις δράσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων όπως οι επαγγελματίες υγείας και οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες. Η συγγκεκριμένη ενημέρωση-ευαισθητοποίηση, θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση εργαστηρίων (workshops) και ομάδων εργασίας (working groups), με απώτερο στόχο αφενός τη δημιουργία υλοποιήσιμων δράσεων/πολιτικών και αφετέρου την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτές.
Συντονιστής φορέας: Dr Marina Treskova, Heideberg University
Συμμετέχοντες: Ερευνητές από 26 κράτη
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ: Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης